1. nov, 2022

HD-røntgen, avl og sånt..

Jeg er jevnlig innom NKK's register og sjekker for oppdateringer på rasene jeg liker å følge med på, men nå var det en stund siden sist og det gledet meg veldig å se at den siste fra første kullet vårt nå også er HD-røntget, og hun er også fri med A. Det betyr at alle våre valper fra Gina er HD-fri! Det er vi veldig glade for. 🤩
Jatzi sine valper er ikke så gamle enda, men en av fire er røntget og fri der.

Hvorfor er jeg så opptatt av dette? Fordi vi har brukshunder, og fordi jeg ikke ønsker å avle fram hunder som får plager, for dyrets egen del og for eieren som tror han/hun kjøper en hund som skal bli "gammel i gamet", men som i verste fall må avlives i ung alder. 

Du kan lese mer om HD her på Hundehelse.no, eller ta et googlesøk så finner du flere veterinærsider med informasjo, men kort forklart er HD en (i hovedsak arvelig) lidelse som innebærer at det er dårlig passform mellom beina i hofteleddene. Det vil si at lårbeinshodet ikke passer i forhold til hofteleddskålen i bekkenet. Dette medfører en slapphet i leddene. Desto slappere leddene er, jo mer alvorlig er dysplasien. På sikt kan hunden få betennelsesreaksjoner, ødelagt leddbrusk og forkalkninger i hoftene, og dette fører til smerter. Smerter kan hunden ha uten at den viser det. (Og det kan jeg fortelle dere nå, ett drøyt halvår etter kneproteseoperasjonen min, at jeg er ikke smertefri selv om jeg går greit. Og smerter blir man sliten og "grumpy" av. 😉)
HD blir gradert med bokstaver, der A og B er fri/normal, C er svak, D er moderat og E sterk grad av HD. Det er naturligvis sånn at en hund med sterk grad av HD raskere vil få plager enn en med svak grad. 

Når jeg skriver "i hovedsak arvelig" så er det fordi noen mener at HD ikke i så stor er arvelig, men mer miljøpåvirket. Jeg mener/tror at en hund som er genetisk disponert for HD gjennom arv lettere vil få symptomer ved feil foring og belastning i ung alder enn en som har gode gener.
Vi har en hunderase som brukes hardt i fra relativt ung alder, og er hunden disponert for HD så vil den raskere nå terskelen for symptomer.

Man kan altså ikke avle bort problemet gjennom å bare avle på hunder uten HD. En hund som ikke har HD selv kan fortsatt være bærer av dårlige gener.
Derfor ser jeg også på søsken og til dels også avkommene til hannhunden jeg skal bruke i avl (et avkom er jo alltid et resultat av to, så det trenger ikke være hannhunden "sin feil" om avkommene får HD, det kan være både tispen eller kombinasjonen av gener som gir resultatet). Jeg ønsker heller ikke å bruke en ung hannhund i avl. Jeg vil at den skal være så pass gammel at faren for at den har "vokst på seg" noen sykdommer er passert, og jeg vil også svært gjerne se HD-resultater på kullsøsken, og så mye som mulig av opplysninger på stamtavlen. Jeg tråler hundedatabasene i Norge, Sverige og Tyskland før jeg tar en bestemmelse.
Vi har også satt et krav om at alle våre valpekjøpere skal HD-røntge hunden, og gjøres dette før hunden er to år så betaler vi en del av utgiftene til det. Det vil gjøre andre oppdrettere en tjeneste når de skal lete etter avlsmateriale, og det forteller også oss her at vi har gjort noe riktig når HD-resultatene renner inn og samtlige er fri. Da vet jeg at jeg kan ha god samvittighet overfor valpekjøperne våre om at vi har gjort vårt beste på den fronten også (jeg er opptatt av all fysisk og mental helse, i tillegg til bruksegenskaper når jeg velger avlshunder).

Så til deg som er ute etter valp: gjør de samme undersøkelsene!
Det er du som skal ha hunden i 12-14 år, vi som er oppdrettere har dem bare i 8-9 uker.
Det er du som kjøper deg en hund for ettersøk de neste 10 årene (i beste fall enda lenger).
I lys av sakene som har vært i media om noen gitte ødelagte hunderaser, så er jeg faktisk av den oppfatning av at det er markedet som bestemmer. Ingen hunder hadde blitt avlet med pusteproblemer dersom oppdretteren ikke fikk solgt valpene etter dem. Ingen hunder med for liten skalle til hjernen hadde blir avlet videre på dersom folk hadde sett litt lenger enn på utseendet, og helt  ukritisk stoler på det oppdrettere forteller om at de har avlet på friske hunder. De sjekker ikke noe, enda mange av disse opplysningene ligger åpent på nettet hos kennelklubben. Mange er aldri og hilser på foreldredyrene. Mange kjøper en hundevalp som blir overlevert en annen plass enn der den er oppdretter. De har ikke peiling på hva som foregår, og bryr seg ikke et pøkk om å undersøke, men klager gjerne etterpå over at de har "blitt lurt". Det høres kanskje brutalt ut, men ærlig talt, men må ta litt ansvar selv også. Vi VET at svindlere finnes, vi VET at noen mennesker lyger og vi VET at det er et marked for useriøs og uregistrert hundeavl. Vi VET at noen tenker på penger framfor helse. Sånn er bare verden. Dessverre.

Nå lot jeg meg viss rive med litt..🙂 
Avslutningsvis kan jeg fortelle at nå har både tyskerne i ISHV og avlsrådet i Norge godkjent parringen mellom Jølstrajegerens Kjorven og Xanto vom Schwedenstein, og det forventes parring på neste løpetid i april. Det gleder vi oss til! 🙃

Nyeste kommentarer

31.08 | 06:47

💔😥 kjempetrist å høre. Nydelig navn og nydelig liten skjønnhet 🐕 🙈❤

31.08 | 04:16

Så utroligt trist Ann Kristin😭 Er enig i din tanke om at mamma ville elsket å ha henne i graven sin💕🌹🥀

30.08 | 21:59

Så triste nyheter! Hun var en utrolig fin og søt valp❤️ Veldig fint å besøke en slik fin kennel. Hun har i det minste fått all den omsorg man kan gi❤️ Klem Natalie

30.08 | 20:56

💙

Del denne siden