18. aug, 2021

Hvorfor ormekur er viktig

All smitte med innvoldsorm skjer fra andre hunder som allerede er smittet. Smitten opptas fra avføring. Egg fra spolorm kan overleve både ute og inne i årevis, fordi de tåler både frost, varme og sollys - og ofte også rengjøring.

Man regner med at alle tisper har larver som ligger i dvale i kroppen (i muskler og lever), og i forbindelse med drektighet vil hvilende larver, ca fra drektighetsperiodens dag 40, "våkne" og vandre til fostrene som dermed blir smittet. Etter fødslen vil "vekkede" larver vandre til tispens melkekjertler og via melken overføres til de nyfødte valpene. Allerede 2-3 uker etter fødslen vil smitten ha utviklet seg til voksne orm i valpenes tarmer, og ved tispens pleie av valpen kan det derfor skje en tilbakesmitting av tispen.

Vi gir derfor ormekur til valpene ved 2, 4, 6 og åtte uker. Det er vanlig praksis som vi har gjort ved de tidligere kullene våre. Min veterinær sa at de nå anbefalte ved 3, 5 og 7 uker, men jeg er veldig glad for at vi gav første dose ved to uker, for vet du hva?: I dag fant jeg en ca 5 cm lang spolorm i avføringen fra en av valpene (du skal få slippe å se bildet). Den var naturligvis død, fordi de fikk dose to av ormekuren i går, så denne har blitt klekket etter forrige runde. Kuren tar ikke eggene. Så til deg som lurer på hvorfor man peiser på med ormekur til små valper, selv om mor har vært gjennom ormekur selv, så får du grunnen her. Og våre tisper har fått ormekur flere ganger, ved innreise til landet fra ferier og Jatzi nå sist fra "parringsferden", så de er behandlet mer enn hunder som kun er i Norge.
Dette viser at "innkapslede" larver overlever kuren, og hvor viktig det er å behandle valpene og deres mor. Her vår valpene Banminth pasta, og Jatzi får Milbemax pille. 

Nyeste kommentarer

31.08 | 06:47

💔😥 kjempetrist å høre. Nydelig navn og nydelig liten skjønnhet 🐕 🙈❤

31.08 | 04:16

Så utroligt trist Ann Kristin😭 Er enig i din tanke om at mamma ville elsket å ha henne i graven sin💕🌹🥀

30.08 | 21:59

Så triste nyheter! Hun var en utrolig fin og søt valp❤️ Veldig fint å besøke en slik fin kennel. Hun har i det minste fått all den omsorg man kan gi❤️ Klem Natalie

30.08 | 20:56

💙

Del denne siden