9. sep, 2019

Hjortejakta er "over"

Årets hjortejakt er i gang i Sanddalen. Det var noe færre løyver i jaktfeltet dette året, og Sanddalen Jakt- og ølbryggarlag fikk tildelt 6 løyver, fordelt på 2 bukk, 2 ungdyr, 1 kolle og 1 kalv. 

Jakta startet søndag 1. september, og vi hadde besøk østfra første dagene. Gina sin søster skulle få være litt hjortejeger de første dagene, men slik vi utøver jakten i Sanddalen var det lite overskudd til å jakte på dagtid. Her er det en god del snikjakt på bø i morgentimene, samt posteringsjakt på kvelden som er jaktform, mye fordi vi ikke har terreng som egner seg til drivjakt. Så da blir det lite søvn, og når det er andre ting som må gjøres på dagtid, blir det mest jakt for de som makter å stå opp tidlig morgen etter morgen (underforstått at jeg da er et B-menneske….).🤪

Første morgen falt det en kalv, på kvelden et ungdyr. Kvelden etter var det min tur, og jeg fikk felt bukken «min», samt at det datt to ungdyr til for en av de andre grunneierne.
Så var helgen over og det betyr jobb for min del. Da er det ikke så veldig aktuelt å stå tidlig opp for å gå ut på jakt, og det er heller ikke noe jeg har hatt så mye hell med på egenhånd tidligere. Jeg har ikke noe godt mørkesyn, og da blir det vanskelig å snike seg innpå og skyte i grålysningen (og når man er B-menneske er dyna ekstra god og varm kl 04.30…)

Så nå 9 dager ut i jakta, har det gått enda to (siste i dag tidlig når Geir fikk sin første), og vipps har vi kun en bukk igjen på kvota «vår».
Så da er jakta mer eller mindre over for min del. Bukken som gjenstår er det Geir som skal ta, og det blir nok ikke før det begynner å brøle i liene. Det hørte jeg forresten i går kveld når jeg satt ute, så de er nok i gang – rekordtidlig sådan.
Vi skal også felle kalv og kolle for en annen grunneier, og de blir det nok også Geir som tar. Jeg får alltid litt skjelven etter at jeg har skutt dyr, og når man skal ta kalv bør man også ta mora, og da er jeg redd for at jeg ikke klarer å få begge to. Så da lar jeg være. Det er også ikke noe kjekt om man skyter kolla, selv om den går alene når den blir skutt. 99% av alle koller har kalv, og den ligger ofte igjen i skogen. Jeg har gitt beskjed om at ingen får skyte enslige koller før ut i desember, fordi da er det større sjanse for at kalven er med, og da unngår man feilskyting / skyte moren fra kalven.

Er det noen dyr som er igjen på kvota etter 20. november er det «fritt fram» for oss andre å felle dyra, mens kjøttet går til den som har kjøpt løyvet. Så da er det en mulighet for at jeg kan komme meg ut igjen - etter at valpene har reist avgårde i starten av desember. Fra siste helgen i november og til valpene er reist blir jeg ved Gina. Særlig er siste del av valpetiden hektisk når de små «pirayaene» er mest aktive.

Foreløpig har vi ikke hatt noen ettersøk i jaktfeltet vårt, men det er jo en del dyr igjen selv om vi på lag er ferdig med våre. Jatzi har vært på ett søk, men vi går i grunnen ikke på vakt før litt ut i oktober.

Gina er 38 dager drektig, og mangen eser ut som en hvetedeig! Er redd det kan være like mange som sist, men tipper 9. Geir tipper 12.. Noen andre som vil tippe? 🙂

Nyeste kommentarer

31.08 | 06:47

💔😥 kjempetrist å høre. Nydelig navn og nydelig liten skjønnhet 🐕 🙈❤

31.08 | 04:16

Så utroligt trist Ann Kristin😭 Er enig i din tanke om at mamma ville elsket å ha henne i graven sin💕🌹🥀

30.08 | 21:59

Så triste nyheter! Hun var en utrolig fin og søt valp❤️ Veldig fint å besøke en slik fin kennel. Hun har i det minste fått all den omsorg man kan gi❤️ Klem Natalie

30.08 | 20:56

💙

Del denne siden