19. aug, 2022

Helseresultater L-kull

Ja-tzi sine små begynner å bli store, og de skal gjennom en helsesjekk med tanke på HD og hjertestatus.
Vi har jo blitt pålagt av avlsrådet å ha en ekstra hjertesjekk som et føre var-prinsipp, av både Jatzi (det blir jo mer "etter snar") og hennes valper etter at vi mistet lille Lydi-ja på 5 uker. Hun hadde et feilkonstruert, stort og firkantet hjerte, som var en konstruksjonsfeil under fosterdanningen ifølge patologen. Altså lite sansynlig at det er noe arvelig rundt dette, men man vet jo aldri 100%. Derfor er det veldig greit at alle blir sjekket, og vi hadde jo en ekstra sjekk på valpene da Lydi-ja døde.
Jeg skulle jo ønske at alle oppdrettere faktisk var "føre var", og også at man måtte ha hjerteundersøke på alle bayere før de ble satt i avl (og ikke etterpå). Det avlsrådet er redd for er Aorta-aneurisme, som er en arvelig lidelse, som har vært på noen bayere tidligere. Jeg vet ikke hvor stort problemet er, for det er opplysninger som kun avlsrådet sitter på, og som vi oppdrettere ikke får informasjon om.  Det synes jeg forøvrig er synd, all den tid det er viktig informasjon når vi skal velge avlsdyr. Rasen har tidligere hatt både epilepsi og hypothyreose, men jeg vet altså ikke i hvor stor grad dette er et problem i dag så lenge vi ikke har noen rapporteringsplikt. 
"Oppdrettere ønsker ikke å rapportere sykdom og helseplager" har jeg fått beskjed om, selv om det ikke er noen som har spurt meg om det. 🙂 Jeg vil gjerne rapportere inn alt som er aktuelt, så hvis avlsrådet pålegger alle oppdrettere å gjøre dette så hadde det jo vært fint. Det blir jo veldig skjevt hvis bare noen få gjør dette, og alle andres hunder/linjer framstår som fri for alt. 🤪
Ja ja, jeg skal ikke "sparke" så mye i denne omgang. 😉 Jeg har fått beskjed om at jeg må ha tillit til at avlsrådet gjør jobben med å råde ut i fra den tilgjengelig kunnskapen de har. 🙂

Det jeg mest hadde lyst til å formidle var at vi har fått resultat fra første valp ut på helseundersøkelse, Jølstrajegerens Listige Sluggo:
Hjerte: uten anmerkninger
HD: Status A på begge hofter
LTV: Fri

For de som lurer:
Lumbosacral transitional vertebra (LTV) er en medfødt defekt av ryggvirvler i området som tilsvarer vår korsrygg (L6, L7, S1).
LTV er arvelig og hunder med LTV bør ikke brukes i avl.
Hunder med LTV har ca. 8 ganger større sjanse for å utvikle cauda equina syndrom (også kalt lumboscralt syndrom). Dette er en sykdom som kjennetegnes av smerter i ryggen og nedsatt funksjon i bakparten. Årsaken er at det blir for liten plass mellom ryggvirvlene slik at nervene som kommer ut fra ryggmargen kommer i klem. Hunden kan få problemer smerter i ryggen, problemer med å bevege bakbena normalt og/eller problemer med å holde på urin og avføring. LTV sees oftest hos de større rasene, srlig schafer og grosser schweizer sennenhund. I en undersøkelse av 4000 hunder (middels og store raser) ble LTV funnet hos 3,5 % av hundene.
(Kilde: Hundehelse.no)

I Sverige er det en hund som har gått gjennom en større ryggoperasjon av en medføtt defekt som gjorde at nervebanen kom i klem. Jeg tror ikke resultatet er veldig lovende, og foruten mye plager hos hunden og lommeboken til eier, blir den neppe gammel, og iallefall ikke som ettersøkshund.
Hunden hadde også overgangsvirvel (som LTV ofte blir omtalt som). Denne hunden er et avkom etter Ginas søster. Vi vet naturligvis ikke om dette kommer fra mor eller fra far til valpen, så det er viktig å ikke begynne å spekulere her. 
Både Gina og Jatzi er røntget fri for både HD og LTV.
(Det er heller ikke lenge siden Gina var og tok ekstra røntgen av ryggen, og hun er helt "strøken" og fri for alt som kan snike seg på en gammel hund. ❤ Fin og frisk senior på snart 10 år! (senest i går hoppet hun enkelt opp på kjøkkenøya, som er ganske høy, når hun var alene hjemme) 😲)
LTV blir oppdaget ved HD-røntgen, og det vil stå på brevet fra kennelklubben under kommentarer. Det blir dessverre ikke stambokført og lagt ut på Dogweb. Vi er derfor prisgitt at eier rapporterer dette inn til avlsrådet når HD-brevet kommer fra kennelklubben..

Sånn, det var litt informasjon om avl og arv (som jeg er veldig opptatt av). Vi må avle friske hunder! 
Han ein steijke fin helg!😎

Nyeste kommentarer

31.08 | 06:47

💔😥 kjempetrist å høre. Nydelig navn og nydelig liten skjønnhet 🐕 🙈❤

31.08 | 04:16

Så utroligt trist Ann Kristin😭 Er enig i din tanke om at mamma ville elsket å ha henne i graven sin💕🌹🥀

30.08 | 21:59

Så triste nyheter! Hun var en utrolig fin og søt valp❤️ Veldig fint å besøke en slik fin kennel. Hun har i det minste fått all den omsorg man kan gi❤️ Klem Natalie

30.08 | 20:56

💙

Del denne siden